LEPOLA FARMI

Lepola Farmi on omavaraisuuteen pyrkivä ja perinteitä vaaliva maalaistalo, jossa toimii kotieläinpiha, aittakahvila sekä tilapuoti. Lisäksi Farmilla on majoitustoimintaa päärakennuksen yläkerrassa ja aitassa.  

Farmin toiminta on alkanut kesällä 2023, joten vielä omavaraisuus on hyvin pientä, mutta askeleita siihen suuntaan on otettu jo ensimmäisenkin kesän aikana rakentamalla kasvihuone ja kasvimaata. Tulevaisuuden ajatuksena on, että kahvilan tarjottavat olisi valmistettu mahdollisimman pitkälti Farmilla tuotetuista elintarvikkeista. Jospa joskus tilapuodista olisi saatavilla myös Farmilla omasta maidosta valmistettuja juustoja. 

Farmia pyörittää Kirsti-emäntä ja Matti-isäntä, sekä heidän elämän keskipiste, koko ajan hurjaa vauhtia kasvava pikkuemäntä, Aino.  

Farmi on avoinna ympäri vuoden. siellä järjestetään erilaisia tapahtumia normaalin päivätoiminnan ohessa. Tapahtumista tiedotetaan somekanavilla ja verkkosivuilla.

Lepola Farmi sijaitsee Viitasaarella, Huopanankoskella. Lepolantie 97.

Farmin elämää voit seurata myös emännän pitämästä blogista.


KOTIELÄINPIHA

Kotieläinpiha sijaitsee piha-alueella aittakahvilan lähistöllä. Kotieläinpihalla on tällä hetkellä kanoja, lampaita ja vuohia. 

Kanat kulkevat kesällä normaalisti osittain pihalla vapaana ja osin aidassa, mutta tällä hetkellä Ruokaviraston suosituksesta kanat ovat sisätiloissa, mutta niiden elämää pääsee seuraamaan oviaukosta. Kanoja meillä on tällä hetkellä 15 aikuista kanaa, 2 kukkoa sekä 7 tänä kesänä syntynyttä tipua. Lisäksi yksi kana hautoo parhaillaan uusia tipuja (kanan olla oli laskujen mukaan 18 munaa!). 

Lampaat ja vuohet ovat kesällä laitumella. Laidun on välittömästi pihan lähellä, joten kävelymatkaa ei juuri tule. Lampaat ja vuohet ovat kovin seurallisia ja pitävät rapsutuksista. Aidan raosta pääsee niitä rapsuttelemaan. Lampaille ja vuohille voi tarjota pihasta löytyvää heinää, voikukanlehtiä tai horsmia. 

Lampaita meillä on tällä hetkellä neljä aikuista uuhta, kaksi pässiä, sekä viisi tänä kesänä syntynyttä karitsaa.

Vuohia on yksi aikuinen kuttu, ja pukki, sekä heidän kaksi poikaa, joista toinen on syntynyt viime kesänä ja toinen tänä keväänä. Vuohilla on sarvet, mutta he ovat isoa pukkia lukuunottamatta hyvin hellyydenkipeitä ja ihmisystävällisiä. Pukki on myös kiltti, mutta hyvin varovainen ihmisten seurassa ja seuraa mieluummin tilannetta vähän etäältä.

Eläimiin voit tutustua lisää klikkaamalla linkkiä.

KAHVILA

Aittakahvila sijaistee nimensä mukaisesti vanhassa vilja-aitassa. Kahvila on tilava, mutta hämyinen sillä siellä on haluttu säilyttää mahdollisuuksien mukaan alkuperäinen tunnelma. Kahvilan kalustus on kaikki vanhaa ja käytettyä  ja siksi samalla kahvila toimii myös pienimuotoisena kotimuseona.

Kaikki kahvilassa tarjottavat tuotteet leivotaan kotileipomossa aamulla ennen kahvilan avautumista. Tarjolla on aina jokin suolainen ja makea leivonnainen. Leivonnassa hyödynnetään kesäisin satokauden tuotteita.

Erityisruokavalioista tarjolla on myös gluteeniton ja maidoton vaihtoehto. Jotta tuotteen puhtaudesta voidaan varmitua, valmistetaan tuotteet aina eri aikaan kuin normaalit tuotteet, joten gluteeniton/maidon vaihtoehto on saatavilla kysyttäessä, jolloin se sulatetaan pakkasesta ja tarjotaan lämpimänä. 

Pihalla on asiakkaiden käytettävissä huussi (kompostoiva käymälä), johon mahtuu lastenrattaiden kanssa tai pyörätuolilla. Mikäli tarvitset apua liikkumiseen kotieläinpihan tai kahvilan alueella, pyydäthän sitä rohkeasti meiltä. 

TILAPUOTI

Tilapuodissa on aamulla leivottuja leivonnaisia ja leipää kotiin/mökille vietäväksi, sekä muita käsin valmistettuja tuotteita kuten kuusenkerkkäsiirappia, yrttijalkakylpyjä sekä mollamaijoja. 

Voit myös toivoa tuotteita tilapuotiin sekä tilata leipää tai leivonnaisia haluamasi määrän kotiin vietäväksi tai vaikka juhliisi. Toistaiseksi tarjolla on vain uunin kautta valmistettuja tuotteita. 


AUKIOLOAJAT JA HINNASTO

Aukioloajat: 

Talvikaudella olemme auki vain tilauksesta, sekä eri tapahtumien yhteydessä. 


Hinnasto kotieläinpiha:

Lapset 3€ (alle 2-vuotiaat ilmaiseksi)

Aikuiset 5€

Perhelippu 2 aikuista ja 3 lasta 16€

Kahvilaan ei pääsymaksua.MAJOITUSHUONEET

Farmilla on kaksi majoitushuonetta aitan yläkerrassa. Aittamajoituksessa on mahdollista päästä kokemaan miltä rengeistä tai piioista on tuntunut kesällä majoittua aitassa. Aittahuoneet on pyritty säilytämään mahdollisimman autenttisina, siten huoneissa ei ole sähköä, tai seinissä eristystä. Aitassa nukutaan vanhoissa puusängyissä pimeässä ja myös helteellä viileässä huoneessa, taustamusiikkina luonnon äänet, lintujen laulu ja laitumella olevien eläinten touhut. Aitassa majoittuja saa herätyksenkin, kuin ennen vanhaa, kun kukko alkaa kiekumaan aamuvarhaisella.


Aittamajoitus on varattavissa sääolosuhteiden mukaan syksyisin siihen asti, kun yölämpötilat pysyttelevät kymmenen asteen yläpuolella. 


Aittamajoituksen varaajan on hyvä tiedostaa:

  • Sängyt ovat vanhoja puusänkyjä, joiden pituus on noin 175cm
  • Aitoissa ei ole äänieristystä, joten majoittujan toivotaan kunnoittavan naapurihuoneessa olevan oikeutta yörauhaan, sekä tiedostavan että pihan äänet kuuluvat huoneisiin selvästi.
  • Aitat on ikkunattomia ja sähköttömiä ja ainoa luonnonvalo, mikä huoneissiin tulee, tulee hirsien raoista, räystäiltä tai katon harjalta. Majoittuja saa mukaansa lyhdyn, minkä valossa näkee aitassa touhuta.

Majoittujille kotieläinpihaan pääsy kuuluu majoituksen hintaan. Majoittujat voivat halutessaan osallistua myös Farmin päivän toihuihin, kuten eläinten ruokintaan. 

Majoitushuoneita on tulossa myös päärakennuksen yläkertaan myöhemmin syksyn aikana. Näissä huoneissa on nykyajan mukavuudet, maalaisromantiikalla höystettynä. 

MAJOITUSHINNASTO

Piian kamari tai Rengin tupa Aitassa, huoneet 2+1 hengelle

35 € 1 henkilö

50 € 2 henkilöä

+ 10 € lapsi (alle 15-vuotias)

Hinta sisältää aamupalan kahvilassa, sekä huoneen siivouksen ja vuodevaatteet, sekä pyyhkeet. 

Majoituksen voi varata numerosta 040 169 4368 tai sähköpostilla lepolafarmi@gmail.com


OHJEITA ASIAKKAILLE

Pysäköinti tapahtuu merkityillä paikoilla. Pihaan ei saa ajaa, kuin invakortilla. Näin piha voidaan rauhoittaa jalankulkijoille ja leikkiville lapsille.

Kotieläinpihan aluelle ei voi tuoda koiria tai muita lemmikkieläimiä. Meidän eläimet eivät ole tottuneita koiriin ja voivat säikähtää koiria.

Koiran voi jättää käynnin ajaksi tien vieressä oleviin puihin kiinni. Tulossa on samaan paikkaan asiakkaiden koirille häkki. Vettä koiralle voi pyytää kahvilasta.